Vermogen EndFed Antennes
Er is veel onduidelijkheid over het maximum toelaatbare vermogen op een Endfed antenne. Dit is van veel factoren afhankelijk.
- Formaat ferrietkern
- De Mode (SSB, FT8, CW, RTTY etc…)
- De band
- SWR
- Omgevingstemperatuur
- Lengte uitzending
In een “gemiddelde” 1:49 Endfed trafo treed ongeveer 1 dB verlies op. Dit komt omdat er op allerlei fronten een compromis moet worden gezocht. Dit verlies betekend warmte. Als de ferrietkern te warm wordt dan raakt hij in verzadiging waardoor hij zijn functie verliest. Na afkoelen werkt de trafo overigens weer gewoon.
Het rendement van de trafo is niet op alle banden het zelfde, vandaar dat dit een rol speelt.
Hoe groter de kern, des te meer warmte je in de kern kan stoppen. Ook heeft een grotere kern meer oppervlak om de warmte weer kwijt te raken.
De SWR van de antenne houdt direct verband met het rendement van de trafo. Als de SWR slechter is dan neemt ook het rendement af waardoor de verliezen toenemen.
Het mag duidelijk zijn dat de kritische temperatuur van de ferrietkern sneller wordt bereikt als het buiten 30 graden is of als de zon direct op de behuizing staat te branden. Het formaat van de behuizing speelt ook een rol.
Modes zoals FT8, RTTY, FM hebben een 100% duty cycle. Dit betekend dat er continu 100% vermogen wordt uitgestuurd. Bij SSB is het uitgangsvermogen afhankelijk van de LF input. Het vermogen varieert dus continu. bij CW wordt er tussen de strepen en de punten geen vermogen uitgestuurd. Over exacte getallen is wat discussie, maar het volgende is een goed uitgangspunt: SSB 25%, CW 50%, Digi 100%, FM 100%.
Uiteraard heeft de lengte van de uitzendingen ook grote invloed. Geef je continu CQ in een contest, of ben je maar sporadisch in de lucht.
Het is dus best lastig om keiharde specificaties te geven wat betreft het vermogen. Je ziet ook dat diverse fabrikanten uiteenlopende vermogens specificeren.
Het volgende lijstje is een aardige houvast.